Nr 1-2, 2014

maj 13th, 2014 by Nordisk Nutrition

1401_framsida

Årets första nummer är fullspäckat med matnyttigheter! Det finns dels en mängd temaartiklar om kolhydrater, fibrer och fullkorn. I dessa kan man läsa om hälsoeffekter av fibrer och fullkorn och att olika studier ger olika svar. Det står även om kolhydrater och karies, att det inte enbart är sockret som är boven i dramat. Och att fibrer och fullkorn både gör tarmarna och dess goda bakterier glada, men även håller blodsockret i schack. Därtill finns en artikel om fibrer och fullkorn i det nordiska nyckelhålet, och så försöker vi bena ut definitionen av kostfibrer.

SBU släppte en rapport om ”Mat vid fetma” i höstas. I det här numret har några av utredarna själva skrivit om arbetet och resultaten. Dessutom berättar vi om hur ätbeteendet kan förändras efter en magsäcksoperation och vilken roll mjölken har i äldres kost. Vi fortsätter också summera det vetenskapliga underlaget till de kommande nya nordiska näringsrekommendationer och nu har turen kommit till proteinrekommendationer till vuxna.

Full referenslista för:

“Kolhydrater och tandhälsa – inte bara socker spelar roll!” finns här >>

“Metabola effekter av kolhydrater – så mycket mer än glykemiskt index” finns här >>

Comments are closed.